Önceden Kanser Bu Kadar Anılmazken Günümüzde Standart Olmaya Başladı

Kültür Noktası tarafından 2 Mart 2021 20.00’de Instagram hesabı üzerinden canlı olarak gerçekleştirilen “Şimdi ve Gelecekte Yaşam Kültürü Akademisi Ruh ve Beden Sağlığı Atölyesi”nin ikinci konuğu Doç. Dr. Yavuz Dizdar oldu. Mücella Ezgin moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayına 1011 izleyici katıldı. 

Kanser hastalığını internette araştırmanın kaygı ve paniğe neden olduğunu ve edinilen bilgilerin yanıltıcı olabileceğinin altını çizen Dizdar, “Önceden kanser çok anılmazdı, artık standart olmaya başladı.” dedi. Sadece kanserin değil otizmin de arttığını vurgulayan konuğumuz şehir şartlarında bu hastalığı kaldırmanın mümkün olmadığını söyledi. 
Covid-19 pandemisi nedeniyle kemoterapi alan hastaların takip edilemediği, bu durumda ne yapılması gerektiği sorusu üzerine Dizdar, korkuyla hareket edilmemesini, sürekli takip hastalarının mutlaka kontrollerine gitmelerini, uzun zamandır takipte olan hastaların ise doktorlarıyla iletişim halinde kalmasını ve hastanelerdeki yoğunluğun azalmasıyla kontrollerine devam etmeleri gerektiğini söyledi. 

D Vitamini Kanserden Korur Mu? sorusuna ise; “D vitamini alınmasının sağlık üzerinde önemli bir etkisi olduğu gerçek. İmkan dahilinde kentlerde yaşayanların sahil kesimlerini ziyaret ederek güneş ışığı alması, eğer imkan yoksa da D vitamini takviyeleri ile bu eksiklik giderilebilir” dedi.
Dizdar, son olarak fazla kilo ve hareketsiz bir yaşamın da kanserle ilişkili olduğunu, obez olan kişilerde kanser riskinin arttığını dile getirdi.


Son Güncelleme Tarihi: Çar, 03/03/2021 - 17:24