Çarpışma

Kuruluş Hikâyesi

Kültür Noktası, 2017 Ocak ayında, öğrencilerin kişisel ve mesleki gelişimlerine destek olmak ve öğrencileri mezuniyet sonrası iş hayatına hazırlamak amacıyla İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesinde kuruldu. 

Kültür Noktası ekibi kurulduğu ilk günden itibaren öğrencilerini son 10 yıla damgasını vuran yaratıcılık ve girişimcilik hakkında en iyi şekilde bilgilendirmek, onların proaktif yaklaşımlar edinmelerini ve geleceğin iş dünyasına en iyi şekilde hazırlanmalarını sağlamak ve inovatif düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla “ÇARPIŞMA” isimli etkinliğini düzenlemeye başladı.
Bugüne kadar iki kere gerçekleştirilen Çarpışma, ilk olarak Pelit firmasıyla 15 Nisan 2017 tarihinde, daha sonra Yenibiriş.com, Lala Eğitim ve Kutumubu firmalarının katıldığı 22 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirildi. 

Türkiye’nin farklı üniversitelerinden yaratıcı ve yenilikçi fikirlere, girişimcilik ruhuna sahip farklı disiplinlerden öğrencilerin bir araya gelerek fikirlerini “Beyin Fırtınası” ve “Yanal Düşünme” yöntemleriyle çarpıştırdığı ve problemlere yenilikçi çözümler sunan bir formata sahip olan Çarpışma, yeni işbirlikleri ve büyüyen ekibiyle inovatif çözümler sunmaya devam ediyor. 

Neden bu işi yapıyoruz?

Yaratıcı fikirlere ve girişimcilik ruhuna inanıyoruz. Girişimcilik ruhunu ve becerisini arttırmak, yaratıcı fikirlere önem veren sektörler ve girişimcilik ekosistemindekilerle arasındaki diyalogu geliştirmek, paydaş olma fırsatları yaratarak küresel anlamda rekabet edecek girişimci ve yaratıcı fikirlere ön ayak olmak istiyoruz. 


Kimler katılabiliyor?

  • Çarpışma seansları, disiplin ve ilgi farkı olmaksızın;
  • Fikirleriyle değişimi ve dönüşümü başlatacağına inanan,Fikrine güvenen,
  • Yaratıcı ürün ve hizmet fikri olan,
  • Girişimcilik ruhuna ve becerilerine sahip,
  • Hayallerine inanan, tüm üniversite gençlerinin katılımına açık.

Çarpışma daha önce kimlerle gerçekleştirildi?

Çarpışma15 Nisan 2017 – Pelit
Yeni neslin, geleceğin tüketicisi olarak konumladığı günümüz dünyasında firmalardan beklentilerine ve geleceğin dünyasında firmaların arza yönelik ihtiyaçlarına cevap verecek fikirler ortaya çıkarmaları amacıyla İstanbul Kültür Üniversitesi öğrencilerinden kurulan ekip, ilk performansını 15 Nisan 2017 tarihinde İnovasyon Uzmanı Salih Keskin moderatörlüğünde gerçekleştirdi.
“Beyin Fırtınası” ve “Yanal Düşünme” teknikleriyle Pelit markasının bilinirliğinin ve müşteri kitlesinin artması üzerine farklı gruplara ayrılan öğrenciler arasında fikirler çarpıştırıldı. En beğenilen fikir firma tarafından hayata geçirilmedi. 

22 Nisan 2017 – Yenibiriş.com
İstanbul’daki farklı üniversitelerden yaratıcı ve yenilikçi fikirlere sahip 40 öğrencinin oluşturduğu ekiple bir çarpışma seansı gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Salih Keskin’in üstlendiği çarpışma seansında, Yenibiriş.com’un getirdiği, online insan kaynakları şirketi olarak cv havuzlarında yer alan binlerce özgeçmişin kaybolmasını önlemek amacıyla neler yapılabileceği sorununa çözüm aradı. 
Yenibiriş.com’un İçerik ve Tasarım’dan Sorumlu Müdürü Eren Çamlıkaya, Lala Eğitim Kurucu Ortağı Eray Erdoğan ve Kutumubu Kurucu Ortağı Ali Kodal ilham veren konuşmalarıyla programa önemli katkıda bulundu.
Program sonunda işverenlerin mezunlardan beklentileri, aradıkları performans özellikleri doğrultusunda özellikle yeni mezunların istihdama daha kolay kazandırılması amacıyla “İşe Hazırım” projesi ortaya çıktı. 
“İşe Hazırım” işverenlerin istihdam süreçlerinde adaylardan beklediği kişisel ve mesleki bilgi ve beceriler doğrultusunda hazırlanan,  bir online sertifikası olarak İstanbul Kültür Üniversite ve Yenibiriş.com ortaklığıyla Temmuz 2017 tarihinde hayata geçti. Online insan kaynakları platformlarında yer alan cv havuzlarında nitelikli adayların kaybolmasını önlemek amacıyla Türkiye’de ilk kez yeni bir insan kaynakları modeli geliştirildi. 
 


OXS Bilişim Limited Şirketi/COINOXS
16-17 Mayıs 2022 - OXS Bilişim Limited Şirketi/COINOXS

İstanbul Kültür Üniversitesi ve blochain teknolojileri alanında faaliyet gösteren OXS Bilişim Limited Şirketi/COINOXS, imzaladıkları protokol ile resmiyet kazandırdıkları işbirliği çerçevesinde, hackathon formatında bir yarışma düzenledi. Bu kapsamda taraflar, https://decentraland.org/ adresi üzerinde yer alan sanal parseller için uygulaması geliştirme projesine imza atmış oldu. 

METABANG adlı hackathon serisinin ilki olan METABANG LOCAL Kültür üniversitesi öğrencilerinin yarışmacı olduğu bir yarışma olarak gerçekleştirildi. 2023 de İstanbul Kültür Üniversitesi ev sahipliğinde Türkiye’deki tüm üniversitelerin yazılım alanında kendine güvenen öğrencilerinden oluşan ekiplerinin yarışacağı METABANG PRO, 2024 de ise dünya çapında üniversitelerin ekiplerinin yarışacağı METABANG GLOBAL adlı yarışmalarla serinin tamamlanması planlanıyor.
 

METABANG adlı yarışma serisinin ilki olarak gerçekleşen METABANG LOCAL adlı yarışmada, 5’er kişiden oluşan 4 ekip halinde birbiriyle yarışan İstanbul Kültür Üniversitesi öğrencileri, 2 gün 1 gece boyunca yoğun bir şekilde çalıştı. Kıyasıya yarışan 4 ekip arasında IEEE Universe adlı ekip birinci olarak İstanbul Kültür Üniversitesi’nden beş Cumhuriyet altını, OXS Bilişim Ltd. Şti.’den 2500$ ödülü almaya hak kazandı. Birbirinden başarılı uygulamaları bu kadar kısa sürede tasarlayıp hayata geçirebilen tüm ekiplerin üyeleri, İstanbul Kültür Üniversitesi ve OXS Bilişim Limited Şirketi tarafından ayrıca ödüllendirildi. Şirketin CEO su Can Azizoğlu, yarışmaya katılan tüm öğrencilerin gösterdiği üstün başarıyı ayrıca ödüllendirerek her biri ile proje bazlı sözleşme imzalamaya hazır olduğunu açıkladı. 

METABANG, hekatonda kapsamında düzenlenen ödül töreninde ise ekipler önce projelerini sundu ardından birinci açıklanarak ödülün sahibi belli oldu. Uzman isimlerden oluşan jüri üyeleri ise birinciyi belirlerken projenin multidisipliner olmasından tasarımına, yazılımdan oyunlaştırmaya kadar birçok kriteri göz önünde bulundurdu.

Son Güncelleme Tarihi: Çar, 11/08/2023 - 14:12