Mezun Hikâyeleri-14:  Ceren Pınar Aydın Abedi

“Sevgili Mezunlar,

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Hukuk Fakültesi 2010 yılı mezunlarından Ceren Pınar Aydın Abedi’nin hikâyesini sizlerle paylaşırız. 

Sevgilerimizle,
İKÜMED” 

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2010 yılı mezunuyum. Öğrencilik dönemim boyunca aynı zamanda avukat olan babamın hukuk şirketinde çalışıyordum. 2012’nin Şubat ayında avukatlık ruhsatımı alarak fiili olarak avukatlık yapmaya başladım. Mesleğe girmenin hevesi ile her alanda davalara baktım. Bir süre hukuk büroları olan avukatların yanında çalıştım. Daha sonra ticaret alanında avukatlık yapmaya karar vererek bir enerji şirketinin avukatlığını üstlendim. Ancak yine sözleşmeler, dilekçeler ve mahkeme salonlarından oluşan bu koşturmacadan keyif almadığımı ve ruhen yeteri kadar tatmin olamadığımı fark ettim. Her zaman hukuk okumuş olmanın avukatlık dışında bir meslek edindirmesi gerektiğine inandım. Önümüze sunulan seçenekler sınırlıydı; avukat, savcı, hakim ya da akademisyen olmak gibi. Dürüstçe söylemeliyim ki akademisyen ve hakim-savcı olmak isteyen arkadaşlarımın yaşadığı zorlukları hatta mobingleri kendi gözlerimle gördükten sonra; adalet kavramına odaklanmış insanların bile bu kadar yıpratıcı süreçlerden geçmiş olduğunu görmek, avukatların ise emeklerinin karşılığını alamayacak kadar az ücret kazanması beni var olan sistemden uzaklaştırdı. Sistemin bir parçası olmak yerine, acaba insanlara hem danışmanlık sağlayıp hem de insan hakları alanına nasıl yoğunlaşabilirim diye araştırırken yine 2011 yılından beri gündemde olan mülteci alanına ve mülteci haklarına odaklanmak istedim. Şans eseri UNHCR’nin (BMMYK-Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) pozisyon açmış olduğunu fark ettim. Mülteci Koruma Birimi’nde yer alan gönüllü koruma çalışanı pozisyonuna hiçbir gelir amacı gütmeden başvurdum. Sığınmacı ve mültecilerle yaptığım görüşmeler, verdiğim danışmanlık ve belirli olanaklara sahip olabilmeleri adına verdiğimiz destekler gönüllü çalışan maaşının düşük olmasına rağmen beni çok tatmin etmiştir. Bu sebeple bu alanda uzmanlaşmaya karar verdim. Daha sonrasında kıdemli bir pozisyonda BMMYK’daki görevime devam ettim. 2017 Ağustos ayından beri aralıksız olarak sığınmacı ve mültecilerin hukuku alanında çalışmaktayım. Bu süreç boyunca fiili avukatlık yapmadım. Eğitmenler için öğrencileri ne kadar kıymetli ise her bir danışanımın benden sağladığı fayda da benim için o kadar kıymetlidir. Şu an yaptığım meslek de avukat olmaktan çok hukukçu olmanın faydasını gördüm. Bu sayede sahip olunan insani hakların nasıl savunulabileceğini, insanları doğru yola yönlendirebilmeyi ve adaletsizliğin önüne geçilmesi adına neler yapılabileceğini analiz edebiliyorsunuz. 

Hukuka, avukatlık mesleğine, eğitmenliğe ve adalet temelli bir hukuk sistemine ve bunların erdemli bir şekilde savunulması adına yapılan bütün eylemlere saygım sonsuzdur. Ancak Türkiye şartlarında bir hukukçu olmanın zorluğunu farkındayım. Arkadaşlarımızın sadece meslek edinmek adına hukuk okumalarını değil de hukukçu olmanın verdiği özgüvenle hukuka ait her alanda kendilerini geliştirebileceklerini ve çalışabileceklerini bilerek okumalarını tavsiye ederim.

Avukatlık, savcılık, arabuluculuk bunlar belirli mesleklerdir ve bir gün emekli olursunuz ancak hukukçu olmak, adaletli olmak, adaleti savunmak bir karakterdir ve daima sizinle kalır. Bunu hayatın her alanında meslek unvanlarımızın dışında bile sürdürebilmek gerekir. Kendi adıma okuduğum dönemde İsmet Giritli, Turhan Esener gibi çok değerli eğitmenlerimizden ders alma fırsatım oldu ve her zaman ne kadar kaliteli bir eğitim aldığımı dile getirdim.

Uluslararası hukuk alanında ya da uluslararası organizasyonlar bünyesinde çalışmayı hedefleyen arkadaşlarımızın, İngilizceye odaklanmalarını hatta mümkünse 3. bir dil edinmelerini tavsiye ederim. Para kazanmak adına değil de bir farkındalık yaratmak ve sahip oldukları eğitimin kaynağı ile ilgili bütün izleme beyannamelerini incelemelerini ve gelişmeleri takip etmelerini tavsiye ederim. Hiçbir zaman başvuru yapmaktan çekinmesinler, her başvuru bir tecrübedir. ILO, UN ve Europion jobs gibi belirli sayfalardan açılan pozisyonları takip etme şansları olacaktır.

Kendini hukuka bütünüyle adamış öğrenci arkadaşlarımızın yolları açık olsun…

Sevgilerimle…
 


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 03/29/2021 - 16:53