Mezun Hikâyeleri 13: Muhsin Kadir Ertuğrul (İKÜ 2015 - Yüksek Lisans)

“Büyüyünce ne olacaksın?” sorusunun cevabını henüz verememişken nasıl oldu da bu günlere geldik diye başlayan hayat serüvenimdeki eğitim ve öğrenim yıllarımdan kısa bir özet sunmak isterim…

2013-2015 yılları arasında İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Proje Yönetimi üzerine yüksek lisans eğitimi almak elbette bu serüvenin ne başı ne de sonuydu. Ancak şu kesin ki; İKÜ sonrası iş ve yaşantı tarzım radikal bir şekilde değişti.

Başta Prof. Dr. Zeynep Sözen ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Burak Emel hocalarımızın verdiği eğitimler, salt olarak bir mühendis gözüyle yaşadığım yılları geride bırakmama yardımcı oldu.

Peki ne değişti? Bu yüksek lisans eğitimi bana ne kazandırdı? Öncelikle şunu net olarak ifade etmeliyim;
Yaşadığımız konutlar, çalıştığımız iş yerleri, okuduğumuz okullar, araçlarımızla geçtiğimiz yollar-köprüler, yürüdüğümüz kaldırımlar, ihtiyaç duyduğumuz su ve elektrik altyapıları, barajlar, enerji yapıları, limanlar, havalimanları, alışveriş merkezleri vs…

Yabancıların; hayata dair “Civil Engineer” yani “İnşaat Mühendisi” dedikleri de bu olsa gerek. Yani yaşamak adına gerekli olan ne varsa tam da inşaat mühendisinin orada olması gerektiği anlar…

Mezun Hikâyeleri 13: Muhsin Kadir Ertuğrul (İKÜ 2015 - Yüksek Lisans)  İşte tam da bu anlamda İKÜ’de yüksek lisans eğitimi almak farkında olmadan yaşadığımız çok yönlü aktivitelerin ve hayata dair tüm olup bitenlerin karşısındaki avantajları ve dezavantajları net bir şekilde fark etmenizi sağlıyor. 

Tipik bir şantiyeci ruhu, hukuk ve finans faktörleriyle birleşince “Ben patronun yerinde olsaydım böyle yapardım.” demeyi değil size patronun yerinde olmanız gerektiği ile alakalı bir seçenek sunuyor belki de… 

2006 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra baba mesleği inşaat mühendisliğini yine mühendis olan iki abimin izinde maaşlı olarak icra etmeye başladım. Yazıya başlarken ilk söylediğim cümlenin de nerden geldiği belli oldu sanırım. Evet çok fazla seçeneğim yoktu belki ancak mühendis bir ekolden gelmek sıradan bir mühendis olmaktan öte daha donanımlı ve daha iyi bir yönetici olmayı da gerektiriyordu.

Mezun Hikâyeleri 13: Muhsin Kadir Ertuğrul (İKÜ 2015 - Yüksek Lisans)  Yurt içi ve yurt dışında çeşitli firmalarda saha mühendisliğinden tutun ülke koordinatörlüğüne kadar yaşadığım tüm serüven ve zorlu yaşam standartları artık bir yerde durmalı ve tılsımlı ufak dokunuşlarla hayata dair avantajlı bir duruma gelmeliydi.

Şirket yönetimi, inşaat muhasebesi, optimizasyon, paydaşlarla olan ilişkiler, sözleşmelerin önemi gibi bilgilerin hangi şirkette ve hangi düzeyde çalışırsanız çalışın size tam olarak söylenen bilgiler olmadığı aşikardı. Kaldı ki; mühendislikten bihaber ve hasbelkader patron olmuş kişiler için çalışmak ve artık patron için patronla mücadele etmekten yorulmuşken.

“Nedir yani, şirketi mi satın alacaksın?”, “Sen işine bak şefim!” gibi laflar duymaktansa radikal bir kararla 2013 yılında şahıs firmamı kurdum. Peki ne yapmalıydım?

Spesifik birçok işi üstlenip başarıyla sonuçlandırabilmek için teknik konularla birlikte sözleşme ve finans yönetimini de iyi bilmek gerekliydi. 

Sözleşme öncesi insan ilişkilerinin (işi alma süreci) tamamen bir yetenek olduğunu sanmak zaten başlı başına endişe verici durumdu.

Kendini ifade etme, teklif verme, cevap bekleme, diğer firmaları gözetme, işverenin kapısında bekleme… Bu kadar handikaplı bir durumdan kurtulabilmek veya yumuşatabilmek adına cesaret ilacını almam gerekliydi. İşte bu sebeplerden dolayı İKÜ’de Proje Yönetimi alanında yüksek lisans eğitimi almak benim için olmazsa olmaz bir sonuç oldu.

Kalite-zaman-maliyet üçgeninin aslında hayatın her alanında uygulanabilir olduğunu fark etmek bile başlı başına büyük bir kazanım olmuştur benim için.

Aynı anda birden fazla işi yapabilme yeteneği, yöneticiliğin gizli sırlarını birer birer çözmek ve doğru zamanda doğru kişilerle doğru hamleleri gerçekleştirmek...

Bunların yanı sıra; çalışmış olduğum otoban yollar, içme suyu isale hatları, üniversite binaları, limanlar, hastaneler vb. birçok tecrübe bir yerlerde toplanmalı, şekillenmeli ve değer katmak üzere geldiği yere tekrar iade edilmeliydi. Yani birileriyle paylaşılmalıydı.

İlkokulda verilen insan ve toplum ilişkileri ile yüksek lisansta verilen insan ve toplum ilişkileri arasında ne kadar farklılıklar olabilirdi ki? Sadece profesyonel olacak kadar mıydı? Dışardan bakıldığında “Arabesk bir yaşam olarak mı görülüyordu inşaat sektörü?” diye dövünmekten vazgeçmeli ve tadını mı çıkartmalıydı? Yoksa her şeyi -kurumsallıktan anladığımız kadarıyla ve kurumsallık adına- yok mu etmeliydik?

Mezun Hikâyeleri 13: Muhsin Kadir Ertuğrul (İKÜ 2015 - Yüksek Lisans)  

(İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Rönesans Holding; Müşavir firma mutfak duvarı; 2019… Her ay bir sanatçımızın resmi asılır ve öğlen aralarında şarkıları söylenirdi.)

Mezun Hikâyeleri 13: Muhsin Kadir Ertuğrul (İKÜ 2015 - Yüksek Lisans)  
  
(İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi; İTÜ ve Westminster Üniversitesi İnşaat Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrencileri)

2014 yılından itibaren birkaç üniversitede meslek ile alakalı derslere dışardan Öğretim Elemanı olarak katıldım. “Müteahhitlik Okulu” adında 72 saatlik müfredat oluşturup yine meslek mensubu arkadaşlar başta olmak üzere bu bilgileri üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezleri (SEM) bünyesinde paylaştım. 

Daha güvenli ve daha kaliteli işlerin yapılması adına üniversitelerde ve özel kurumlarda MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) üzerine “Soru Yapıcı-Sınav Yapıcı-Gözetmen ve Teknik Uygulama Sorumlusu” olarak görevler üstlendim. 

Son olarak, sismik izolatörlü binalarda 1 milyon 17 bin m2 ile dünyanın en büyük binası olması özelliği taşıyan ve 2020 yılında açılışı geçekleşen Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin Sağlık Bakanlığı adına Müşavirlik - Denetim ve Raporlama hizmetini üstlenen firmada Proje Müdürü/Kontrol Amiri olarak görev yaptım. Şu an için ise proje bazlı bazı firmalarda Proje Yöneticisi olarak iş hayatıma devam etmekteyim. Ancak geçen süre içindeki eğitime katkı sunmak adına yaşadığım yılların heyecanını hala dört gözle beklemekteyim. 

İKÜMED ailesinin bir üyesi olarak; Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini tamamlayıp iş hayatına atılan arkadaşlarımızın sosyal ve ekonomik gereksinimlerini daha rahat karşılayabilmeleri ve kendilerini her konuda geliştirip güven duymaları adına İKÜMED’in yaptığı çalışmaların çok değerli olduğunu belirtmek isterim. 
Bana, kendimi sizlere tanıtma fırsatı verdiği için de İKÜMED yönetici ekibine teşekkürlerimi sunarım. Sağlıcakla kalın…

Saygılarımla,
Muhsin Kadir Ertuğrul/İnşaat Yüksek Mühendisi

 


Son Güncelleme Tarihi: Sa, 02/02/2021 - 17:34