“Mezun Söyleşileri-3: Motivasyon, Zamanı Kullanma ve Başarı & Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Üniversite Tercihleri”

İstanbul Kültür Üniversitesi Mezunları ve Mensupları Derneği (İKÜMED) tarafından düzenlenen “Mezun Söyleşileri”nin üçüncü konuğu, Psikoloji Bölümü 2013 yılı mezunlarımızdan Bakırköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde Psikoterapist olarak görev yapan Kemal Koçak oldu. 28 Temmuz Salı günü saat 16.00’da “Motivasyon, Zamanı Kullanma ve Başarı” başlığında, “Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Üniversite Tercihleri” temasında gerçekleştirilen söyleşinin moderatörlük görevini İletişim ve Tasarımı Bölümü 2009 mezunlarımızdan ve bölümümüzün hocalarından Ömür Kınay üstlendi. Etkinlikte, İKÜ’nün yerleşkelerinin engelli öğrencilere göre inşa edildiğinden ve engelli öğrencilere sağladığı kolaylıklardan bahsedildi. Engelli bireyler için farkındalık oluşturulan etkinlikte, İKÜ’de verilen eğitimin iş yaşamındaki etkisine dikkat çekildi.

2008 senesinde üniversite tercihi yaparken engelli bir birey olarak tüm vakıf üniversitelerini gezdiğini ve İKÜ’nün fiziki erişilebilirlikte diğer üniversiteler arasından öne çıktığını belirten Koçak, “Üniversiteye dâhil olduğum yıllarda vakıf üniversiteleri bu kadar gelişmemişti. O zamanlarda da tabii ki bizim ilk hedefimiz devlet üniversiteleriydi. Ancak fiziksel olarak yeterli olmayacağını anladığım zaman vakıf üniversitelerini tek tek gezmeye başladım. İstanbul’daki tüm vakıf üniversitelerini gezdiğimde gördüm ki İKÜ bu anlamda çok avantajlı. Başta devlet üniversitesine gitmeyi tercih edememek beni mutsuz etmişti ama bunu sadece etiket olarak söylüyorum. İçeriye girdikten ve okumaya başladıktan sonra bu işlerin öyle olmadığını anladım öğrenci olarak. Benim aldığım eğitim, hocalarımla kurduğum diyalog ve aile kültürü gelişmemde çok yardımcı oldu. İyi ki böyle bir sebebim var ve iyi ki buraya gelmişim.” diye konuştu. 

Etkinlikte moderatörlük yapan hocamız Ömür Kınay ise hikâyesini şu şekilde anlattı: “Tekerlekli sandalye kullandığım için devlet üniversitelerini direkt eliyordum. 2005 yılı Ağustos ayında tercih-tanıtım günlerinde buraya gelmiştim. Kuzenlerim de Kültür Koleji mezunu olduğu için İKÜ benim her zaman aklımdaydı. Yerleşkeyi gezdiğim zaman gördüğüm engelli rampası, engelli tuvaleti vs. gibi temel düzeyde şeyler bile diğer vakıf üniversitelerinde yoktu. 3 vakıf üniversitesinden tam burs almıştım ama İstanbul Kültür Üniversitesi tam yeriydi ve burada da öne çıkmıştı. İKÜ’de eksik bir şey gördüğünde iletebileceğin birimler var. Belli standartlar var tamam ama bunların yanında senin fikrin de çok önemseniyor. Ben 2005’ten beri çalışma hayatıyla birlikte 15 yıldır Kültür’deyim.”
İKÜ’de Engelli Öğrenci Birimi kurulduğundan ve engelli bireyler için oluşturulan kolaylıklardan da bahseden hocamız, “Birimimizde Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Nihal Sarıer başta olmak üzere değerli akademisyenlerimiz bulunuyor. Tüm sorunlar masaya yatırılarak en kısa sürede çözümler üretiliyor. Örneğin; yemekhaneye inen platform lift olması büyük avantaj. Engelli öğrenciler, çalışanlar ve hatta ziyaretçiler için kartlı sistem oluşturuldu. Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Daire Başkanlığı kartlara bir tanımla yaptı ve sadece bizim kartlarımız o kapıları açabiliyor. Böylelikle engelli ziyaretçi bile gelse o konuklarımıza özel kart veriyoruz ve üniversiteden çıkana kadar o kartla tuvaletlere sadece kendisi girebiliyor.” ifadelerini kullandı. 

Yayın, @ikumezun Instagram hesabı IGTV üzerinden izlenebilir. 


Son Güncelleme Tarihi: Per, 08/06/2020 - 17:21