“Deprem ve Travma”

Kültür Noktası tarafından 23 Şubat 2021 Salı günü saat 20.00’de Adobe Connect Sanal Sınıf Uygulaması üzerinden gerçekleştirilen “Şimdi ve Gelecekte Yaşam Kültürü Akademisi - Ruh ve Beden Sağlığı Atölyesi”nin ilk konuğu, İKÜ Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Kavakcı oldu.  

Prof. Dr. Kavakcı, etkinliğin başında katılımcılara deprem ile ilgili yaşadıkları olayları sordu. Katılımcılar deprem anındaki ve hala devam eden bazı travmalarından bahsetti. 

“Deprem ve Travma” başlıklı sunum yapan Prof. Dr. Önder Kavakcı, kendi hayatından örnekler de verdi.
Travmatik olayların başında deprem deneyimlerin geldiğini ifade eden hocamız, travmaların son 50 yılda 3 kat artarak milyonlara ulaştığını söyledi. Prof. Dr. Kavakcı, travma yaşayanların ağırlıklı olarak yoksul ve gelişmekte olan ülkelerde toplandığını dile getirdi. 

Etkinlikte, afet sonrasında psikolojik olarak neler yapılabileceği, ilk müdahalenin nasıl olması gerektiği ve bu bağlamda 8 basamaklı psikolojik ilk yardım modeli katılımcılara aktarılarak deprem sonrasında kişilerde oluşabilecek bedensel ve psikiyatrik hastalıklar da detaylıca anlatıldı. 

İstanbul’da gerçekleşen 1999 depremi sonrası yaşanılanların ve bu durumdan ders alınmamasının da altı çizildi. Son olarak da olası İstanbul depremi hatırlatması yapıldı. 

Seminerin tekrarını izlemek için tıklayınız…


Son Güncelleme Tarihi: Pa, 05/16/2021 - 14:34